İzmir Foça’da imara açılan alanlara ve kaçak yapılaşmaya belediye önünde protesto
Foça’da “Tabiat ve Tarih Talanına Hayır Platformu” üyeleri, imar için açılan alanlar ve talan mantığıyla kaçak yapılarla ilçenin rantiyecilerin elinde tanınmaz hale geldiğini öne sürerek eylem yaptı. İzmir 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını Foça Belediyesi’nin giriş kapısına asan aktivistler, “Foça’ya Sahip Çıkın”, “Başka Foça Yok”, “Kaçak Yapılaşmaya Hayır”, “Foça Bize Emanet”, “Koruyamazsak Kaybedeceğiz” pankartları açarak sloganlar attılar. Protestoculara çevredeki bazı vatandaşlar da destek verdi.
BELEDİYEYE PANTOLONLA GELİYORLAR
Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu üyeleri, 18 Temmuz 2023 Salı günü saat 10.30 sıralarında açtıkları pankart ve pankartlarla Reha Midilli Aşk Yolu güzergahındaki Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nı geçerek Foça Belediyesi’ne geldi. Burada hazırlanan basın açıklamasını platform sözcüsü Ramis Sağlam okudu.
“İNSAN ELLERİ TARAFINDAN YOK EDİLMİŞTİR”
Ramis Sağlam, Foça’nın insanoğlunun yarattığı rant canavarı eliyle yok edilmeye çalışıldığına, tarımı, turizmi ve balıkçılığıyla ön plana çıkması gereken ilçenin doğa talanı, eko-iklim ve kaçak yapılaşmalarla can çekişmeye başladığını belirterek;
“ZEMİN MANTIĞI İLE TARIM ALANLARI AÇILMIŞTIR”
“Tarihi ve doğal sit alanı uygulamasıyla korunduğunu düşündüğümüz Foça, kanunsuz kiracıların elinde tanınmaz hale geldi. İlçemiz için en değerli tehlike talan mantığıyla yapılaşmaya ve tarım alanlarına açılan alanlardır. Foça’nın dört bir yanında mantar gibi yeşeren hobi bahçeleri ve kaçak yapılaşmaların umursamaz bir kiracı zihniyetinin ürünü olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu anlayışın temsilcileri üç kuruşa Foça’mızın simgesi haline geldi.” “Bıraktık” zihniyeti Foça’nın temeline dinamit koyuyor, atmaya da devam ediyor. Foça Kalesi bile kaçak yapılaşma tehdidi altında. Foça’nın siluetini bozan kaçak otel inşaatları son dönemde bardağı taşıran son damla oldu.
“DÜŞÜNÜLEN HER SIZINTI BİR YENİSİNİ GETİRDİ”
Kültür Bakanlığı İzmir 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KTVKK), 16 Haziran 2023’te 1’inci derece arsa üzerine yapılan ve uzun süredir tartışma konusu olan kaçak otelin tamamının yıkılmasına karar verdi. Bu otelin yapı ruhsatı hikayesi 26 Mart 1989 yerel seçimlerinden tam iki gün öncesine kadar gitmektedir. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 26 Ekim 1984 tarihli kararında parselde kazı ve arkeolojik sondaj olmadığı belirtilmesine rağmen verilen ruhsatla ihmaller zinciri devam etmektedir. Yıkım kararı verilen yüzlerce kaçak yapının yıkılmaması ve bahaneler üretilmesi acı verici. Foça’nın simgesi Fener’in etrafındaki kaçak yapılaşmaya ne olacak? Kıyı şeridindeki kaçak yapılar ve talana dönüşen imar uygulamaları ne olacak?
“ATAD’AN FOÇA DA FOÇA’DAN ÇIKABİLİR”
Foça Cittaslow ilan edildi. Foça bu başlığı doldurabilir mi? Sahil boyunca özellikle Marsilya Meydanı’nda yaşanan görüntü ve gürültü kirliliği sakin bir şehir olma özelliğine ne kadar yakışıyor? Foça’nın ataları da dahil olmak üzere sakin bir yaşam sürmek için Foça’ya yerleşen vatandaşların Foça’dan ayrılmaya hazırlandığını biliyor musunuz?
“İLANLANAN PROJELERDEN HABERDAR MISINIZ?”
Foça’da yeni bir proje ilanına rastlamadığımız gün geçmiyor. Foça Belediyesi ve Kent Konseyi üyelerinin bu proje ve reklamlardan haberi var mı? Foça Kent Konseyi’nde bunlar görüşülüyor mu? Bu projeden ve reklamlardan kimler haberdar? Foça Limanı gibi projeler için Foça Belediyesi görüş verdi mi? Ilıpınar’daki cüruf depolama tesisi, kontrolsüz elektrik santralleri, Kocamehmetler’deki taş ocakları Foça’yı tehdit ediyor. Kaçak yapılaşmalar kıyılarımızı ve denizlerimizi kirletmeye ve tahrip etmeye devam ediyor. Tarım, turizm ve balıkçılıkla geçimini sağlayan Foça halkının geleceğini kaçak yapılaşma ve plansız yapılaşma tehdit ediyor. Ben yaptım bu oldu mantığıyla bu şehir yönetilemez.
Slogan atarak dağıldılar
Basın açıklamasının ardından İzmir 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararını Foça Belediyesi giriş kapısının camına yapıştıran aktivistler, sloganlar atarak dağıldı.