Sağlık

Binali Yıldırım’ın ‘Bayraklı Şehir Hastanesi’nde 6 Hastane var’ demesi tesadüf mü?

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin haziran ayı sonunda hizmete açılacağı kamuoyu ile paylaşıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, dün İzmir’e yaptığı ziyarette İl Sağlık Müdürü Dr. Hastanedeki tıbbi cihazlar tamamlandı.

‘İzmir’e hayırlı olsun’ diyen Yıldırım’ın ‘Hastanede 6 hastane var’ cümlesi soru işaretleri oluşturdu. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, ‘6 hastane’ vurgusuna dikkat çekerek, kentteki 5 hastanenin kapatılacağına ve ekiplerinin şehir hastanesine sevk edileceğine dair emareler olduğunu söyledi. Kaynak, hastanelerin isimlerini tek tek Bilim Sıhhat Haber Ajansı’na (BSHA) açıkladı.

Depreme ilişki göstererek hareket edilmemeli!

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım’ın ziyareti sırasında şehir hastanesinin tek hastane olarak değerlendirilmemesi ve bünyesinde 6 hastanenin bulunduğu sözleri kafaları karıştırdı. 628 bin metrekare kapalı alana sahip, 5 bine yakın açık ve kapalı otopark kapasiteli 2,60 yataklı hastanenin işçi ihtiyacının nasıl karşılanacağı merak edilirken, sağlık çalışanlarının olup olmadığı merak ediliyor. İzmir şehir merkezindeki diğer hastanelerden şehir hastanesine nakledilecekleri gündeme geldi. BSHA’ya açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, Binali Yıldırım’ın ‘İzmir Şehir Hastanesi’nde 6 hastane var’ sözlerini değerlendirdi. Kaynak, “Umarım bu ‘6 hastane’ yorumu, hastanelerimizin şehir hastanelerine kaydırılacağının bir işareti değildir. Ayrıca İzmir’deki hastaneler deprem nedeniyle kapatılacaksa bunun için yapılan testler ivedilikle kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bu konuda İzmir Tabip Odası’na net bir cevap verilmedi. Hastanelerimizin sarsıntılara karşı dayanıklı olup olmadığı konusunda kamuoyuna açıklama yapılmalıdır” dedi.

İzmir Şehir Merkezindeki Hastaneler Kapanacak mı?

İzmir Tabip Odası Lideri Kaynak, “İzmir Bayraklı’da üretimi gerçekleştirilen şehir hastanesi için 2018 yılından itibaren farklı açılış tarihleri ​​verildi ancak beklenen açılış gerçekleştirilemedi. Binali Yıldırım’ın ziyaretiyle yeni bir açılış tarihi verildi ve hastanenin haziran sonunda hizmete açılacağı kamuoyuyla paylaşıldı. İnşallah açılır ama inanıyoruz ki bu açılış resmi bir açılış töreniyle kalacak. 2 bin 60 yataklı Bayraklı Şehir Hastanesi için farklı kademelerde en az 2 bin 500 doktor ihtiyacı var. İkincisi, böyle bir hastanenin tam anlamıyla faaliyete geçmesi için yaklaşık 3500 hemşireye ihtiyaç vardır. İçinde 6 tane hastane var cümlesi umarız tesadüfi bir cümledir. Çünkü şehirdeki hastanelerin kapatılacağını ve ekiplerinin şehir hastanesine sevk edileceğini duyuyoruz” dedi.

Kaynak 5 Hastaneyi Belirledi!

Tabip Odası Lideri Kaynak, İzmir’de uzun yıllardır hem hasta bakımı hem de eğitim-araştırma işlevi gören hastanelerin bir kısmının kapatılacağına, bir kısmının da İzmir’e devredileceğine dair emarelerin olduğunu söyledi. şehir hastanesi Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hastanelerden bazılarının kapatılacağını, kapatılmasalar bile boşaltılmaları durumunda bazı düzenlemeler yapılacağını ve sadece isimlerinin kalacağını duyduk. Bunların başında da yeni hastane diyebileceğimiz Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi geliyor. Bozyaka Hastanesi’nin Bayraklı Kent Hastanesi’ne taşınacağına dair aslında çok güçlü emareler var. Doktor ve diğer sağlık çalışanlarının transfer edileceği konuşuluyor. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir SBÜ. Yeşilyurt’ta bulunan Behçet Uz Çocuk ve Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bir kısmının şehir hastanesine devredileceğine dair bazı duyumlarımız var. Şu anda resmi bir görevlendirme anlayışımız yok ama bu konuda yazışmalar olduğunu biliyoruz. Ve yola çıkma hazırlıkları yönünde bazı yazışmalar ya da talimatlar olduğunu duyuyoruz. Buradaki sorun, açılış denen şeyin sadece bir tören olacağını düşünüyorum.”

“Bayraklı Şehir Hastanesi’nin tam kapasite faaliyete geçmesinin zaman alacağına inanıyorum”

Kaynak, “Hastanenin tam kapasite ile çalışmasının zaman alacağı görüşünde” dedi. Yerleşik hastanelerin doktorları, hemşireleri ve sağlık çalışanları, zaman içinde kendiliğinden, birbirleriyle makul bir uyum içinde, mutlak bağlantı içinde ve makul bir işgücü içinde çalışırlar. Ve bu tür merkezleri kapatıp başka bir yere transfer ettiğinizde veya başka yerlerin çalışanları ile birleştirdiğinizde çok önemli uyumsuzluklar ortaya çıkıyor. Daha önce Ankara, Bursa ve Mersin’de açılan şehir hastanelerinde de bunun böyle olduğunu gördük. Örneğin, bildiğimiz kadarıyla daha önce Ankara’da hizmet veren 11 kamu kurumu, hem Bilkent hem de Etlik şehir hastaneleri açmak amacıyla kapatıldı. Kapatılan bu hastanelerin binaları ve altyapıları aynen duruyor. Başka bir hedefle değerlendirilmemiştir. İstanbul’da Şişli Etfal Hastanesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bir bölümü deprem nedeniyle kapatıldı. Çapa Tıp Fakültesi de birebir formdaydı. Buradaki sorun eski hastanelerin kapatılmaması ama bu hastanelerin binalarının depreme dayanıklılığı konusu araştırılmış veya araştırılmışsa bu konudaki bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor.”

Net Bir Yanıt Alamadık!

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde 100’den fazla sağlık kuruluşunun hasar gördüğünü belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak, birinci basamakta tam dayanıklılıkla ilgili sorularımıza net bir yanıt alınamadığını söyledi. -İzmir’de teşekküllü hastaneler ve özel hastaneler. dedi. Kaynak, kentteki hastanelerin depreme dayanıklılık durumu tespit edilirse bunun kamuoyuyla ivedilikle paylaşılması gerektiğini vurgulayarak, kent merkezindeki hastanelerin ekiplerinin yer değiştirme sürecinin de taşınmadığına dikkat çekti. herhangi bir resmi araştırma yapılmadan şehir hastanesinin açılacağını söyleyerek çıktı. Kaynak, “6 Şubat Depremlerinden sonra İstanbul ve Ankara’daki bazı sağlık kuruluşlarının depreme karşı savunmasız olduğu tespit edildi ve bazı taşınma işlemleri yapıldı. ancak İzmir’de böyle bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını sorduğumuzda ve bilgi istediğimizde kurumlar tarafından tatmin edici bir yanıt alamadık. Binalarda böyle bir araştırma yapılmışsa derhal kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. Bayraklı Kent Hastanesi için de bilgi talebimizi bildirdik. Binali Yıldırım, “Bayraklı Şehir Hastanesi ziyaretimizde bina tamamlandıktan sonra tüm deprem testlerini yaptık. Binanın mimari ve mühendislik özellikleri de değerlendirildi. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte çalıştık. Şehir hastanesinin çok büyük depremlere karşı dayanıklı olduğu görüldü. ‘Bütün halk huzur içinde yatsın’ demeliydi. Ama söylemedi. Şehirdeki diğer hastaneleri deprem bahanesiyle kapatmak doğru değil. Kapatılacaksa hangi binaların sağlam hangi binaların zayıf olduğu kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bundan sonra, bozulabilenler kapatılarak sarsıntıya dayanıklı, ancak orada çalışanların aynı tüzel kişiliği ve aynı isimleri ve hatta özlük hakları korunan yeni bir hastane binası yapılmalıdır. Burada yapılacak şey bu. Buranın depreme dayanıklı olmadığını söylemek, hastaneleri boşaltmak asla gerçek bir adım olamaz. Kabul edilemez” dedi.

Bayraklı Şehir Hastanesi Ulaşım Sorunu Çözüldü mü?

Bayraklı Şehir Hastanesi’ne hasta ve yakınlarının günlük sirkülasyonu olarak en az 75 bin insan trafiği olacağının yüklenici firmaya taahhüt edildiğini belirten kaynak, “Bu da son derece yüksek akışlı trafik demek. Şu anda bu yoğun trafiği kaldırabilecek bir altyapı göremiyoruz. Sadece biz değil, şehir plancıları odasından mimarlar odasına kadar teknik meslek odaları da bu konuda daha önce görüş bildirmişti. Hastanenin yer seçimi ve ulaşım planlarının yapılan kapasite ile çok uyumlu bir şekilde tasarlanmadığı yönünde görüşler bulunmaktadır. Bu noktada sorun çıkarsa sorun olur” dedi.

Bayraklı Kent Hastanesi’nin tam fonksiyonları ile çalışabilmesi için 60 farklı meslek kümesinden istihdam gerekmektedir.

Son olarak İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak, “Bayraklı Kent Hastanesi gibi bir hastanenin, hekim ve hemşire ihtiyacı dışında tam olarak çalışabilmesi için 55-60 farklı meslekten istihdama ihtiyacı var. Farklı tıp alanlarındaki teknisyenlerden şoföre, temizlik işçisine, morg görevlisine kadar. Bunlar yapılabilir mi? Evet, yapılabilirler. Tıp alanı dışında istihdam mümkündür. 2.500 doktor ve 3.500 hemşire ve sağlık çalışanı ile hastaneyi tam kapasite çalıştırmak için çok kısa sürede bu hastaneyi çalıştırmanın sakıncasını görüyoruz. Bu kadar büyük hastanelerde çok farklı branşlarda son derece uzmanlaşmış birimlerin olması, farklı seviyelerde ağır bakım hizmetlerinin olması gibi etkenler var. Olaya sadece rakam olarak bakmak doğru değil, bu sayıdaki doktor ve hemşirelerin de son derece uzmanlaşmış olması gerekiyor. Bu hastanenin iç işçi yapılanması ile ilgili sıkıntılar zamanla aşılabilir. Burayı açtım derken burası tam kapasite çalışacak demek yanlış olmaz. Açılış töreni yapılabilir” dedi.

İzmir’de ‘Deprem Çalıştayı’ Hazırlanıyor

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, 10 Haziran Cumartesi günü sağlık alanında “Deprem Deneyimimiz ve Depreme Karşı Almamız Gereken Önlemler” konulu bir günlük çalıştay için hazırlandıklarını BSHA aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. ​İzmir. Lider Kaynak, Türk Tabipleri Birliği, İzmir Tabip Odası, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki 11 tabip odası ve TMMOB’nin ilgili birimlerini kapsayacak bir çalıştay hazırladıklarını söyledi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

cidehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu