Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattındaki risk Meclis’e taşındı
ANKARA (İGFA) – CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, soru önergesi vererek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun yanıtlamasını istedi. Şartnameye uymayan bazalt taşı kullanıldığı ve teknik şartnamede değişiklik yapıldığı iddiası doğru mudur? Söz konusu değişiklik sınır güvenliğini tehdit ediyor mu?” diye sordu. Eksikliklere rağmen seçim öncesi açılışı yapılan ve yol denetim kılavuzunun çizgi dışına çıktığı Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren sınırı, 1999 yılında TBMM’de bir kez daha gündeme getirildi. güvenlik sorunları.
“2008 yılında temeli atılan ve 6 yılda tamamlanacağı duyurulan ancak 15 yılda eksiklikleriyle hizmete açılan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattı tam bir faciaydı.” “Kılavuz lokomotif raydan çıktı. Kalkışa saatler kala lokomotif treninde arıza olup olmadığını kontrol etmeyi amaçlayan rehber, kısa bir süre önce olası bir faciayı duyurdu” dedi.
Meclis gündemine getirdiği soru ve araştırma teklifleriyle daha önce de bakanlığı ve yetkilileri uyardığını belirten CHP Sivas Milletvekili ve Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaşım ve Turizm Komisyonu Üyesi Ulaş Karasu, bu tür risk ve tehlikelerin olduğunu söyledi. Vatandaşın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konular tartışma konusu bile değildir. yapılamayacağını söyledi.
Hattaki argümanların dikkate alınması ve eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Karasu, “Bu hatta ilişkin vatandaşların ve bizlerin kafasındaki soru işaretleri bir an önce giderilmelidir. Bu hattın güvenli ve konforlu bir ulaşım aracı olması gerekiyor” dedi.
Karasu, 64 milyar TL’ye mal olduğu iddia edilen bu hattın yoğun yağışlarda ve kış şartlarının ağır, kar yağışının yoğun olduğu bölgede bu yağışlardan etkilenmesinin doğal olup olmadığını sorgulayarak, bunun doğal olup olmadığını sorguladı. Yere yığılanların olduğunu söyleyen Karasu, “Vatandaşımızın burnu bile kanıyorsa bu böyledir. Kimden hesap sorulacak? Vergilerimiz nereye yapılıyor diye bu satıra sormamız doğru olur. Elbette harcanan parayı, şeffaflığı, güvenliği, konforu sorgulayacağız” diyerek tezleri bir kez daha TBMM gündemine taşıdı.